”SOM ETT TÅG SOM INTE KAN SPÅRA UR”

Citaten ur nedanstående intervju är fria att använda i artiklar och reportage om Erik Stark och powerboat racing.

Hej Erik, varför älskar du motorbåtracing?

– Jag har alltid gillat fart. Det är så otroligt att få känna G-krafterna i svängarna och hur man verkligen kan få hela båten luftburen på raksträckorna!

Hur började allt?

– Det hela började när jag var elva år och gick en kurs för att ta förarbevis för båt, och det råkade vara på en racingklubb. Successivt blev jag mer och mer intresserad av racing och året efter fick jag låna klubbåten för att köra några race. Efter ytterligare ett tag köpte vi vår egna båt, och på den vägen är det!

Vilket är ditt starkaste minne från en tävling?

– När jag vann deltävlingen för VM i stockholm år 2012. Vi hade kraschat på tidsträningen och fick starta 4:a. Och ändå gick det vägen!

Hur hanterar du motgångar?

– Jag brukar skaka av mig det snabbt och är inte direkt någon som brukar gå runt och grubbla så mycket på sånt. Jag lär mig av minna misstag och tar nya tag helt enkelt.

Beskriv känslan när du kör?

– Känslan går nästan inte att förklara. Det är otroligt att kunna flyga på raksträckorna och sedan när man kommer till en kurva och sätter ner båten i full fart blir den som ett tåg som inte kan spåra ur!

Hur ser en typisk  träningsvecka ut för dig?

– Just nu på vintern är det bara gym som gäller. Tränar med en personlig tränare ungefär tre gånger i veckan. När isen försvunnit brukar vi försöka ha minst två träningspass i veckan på vattnet.
Varför vinner just du? Vad är ditt hemliga knep?

– Oj, det var en svår fråga. Men jag tror att det är mitt lugn och att teamet fungerar så otroligt bra. Ja, det hemliga knepet måste helt klart vara vårt grymma team! Där finns det inte många som slår oss på fingrarna. Jag tror inte folk är medvetna om vilket otroligt jobb de lägger ner och hur delaktiga de är i alla vinster.

Hur ser du på sportens miljöpåverkan?

– Miljöpåverkan är minimal då vi kör på ”gröna” motorer som är optimerade att förbränna allt den suger i sig för att uppnå maximal prestanda. Sen köper även mitt team utsläppsrättigheter för att kompensera.

Är du någonsin rädd när du tävlar? Du har ju varit med om några läskiga krascher…

– Under ett race är jag aldrig rädd. Men självklart kan det sitta i lite ett tag efter att man precis har varit med om en krasch. Fast sånt släpper ganska snabbt för mig!

Följ Erik Stark på Twitter:

2