Båtracing

Inom båtracing finns olika grenar: Offshore, Rundbana, Thundercat, Jet Ski och Classic. Erik Stark tävlar i Rundbana, eftersom han gillar den täta racingen där båtarna kan ligga endast ett par centimeter från varandra i farten upp i mot 220km/h.
Varje gren inom båtracing har olika klasser. Erik Stark är 4 faldig  världsmästare i Formula 2 och kör nu Formel 1

Formula 1

Superklassen alla kategorier. Här kör man med vässade Mercury motorer på 2,5 liter. Motorerna utvecklar kring 400 hk.
Båtarna är fantastiska kompositbyggen som är lätta men som tål nästan hur hårda smällar som helst. Även vatten blir hårt i toppfarter på 220 km/h.
Främsta båtbyggarfabrikaten är DAC, Baba, Molgaard och Moore
Båtarna ska vara minst 4,8 m långa, min vikt inkl förare = 550 kg. Acceleration: 0 – 100 km/tim = under 1.2 sek.

Läs mer om båtarna

Formula 2

Superklassen som startade i Norden på 1990-talet, har blivit internationellt vedertagen och är numer F2, eller Formel 2.
Motorerna som används är Mercury 200XS miljömotorer med racerrigg och racerväxelhus. Förarna sitter fastspända i sexpunktsbälten i en säkerhetssittbrunn. Av säkerhetsskäl har föraren andningsluft med i båten.
Klassen kör en VM-serie om cirka 6-7 tävlingar.

Regler

Rundbana – tät racing

Rundbaneracing innebär att man kör på en bana med 2-5 bojar som rundningsmärken. Banans längd är ca 1000-1800 meter per varv. Varje tävling körs i 4 heat om 4-6 varv där poängen från de tre bästa heaten räknas ihop till en slutpoäng. F1 och F2 körs enligt ett särskilt Formulareglemente och där kör man egna serier. Tävlingarna körs på skyddade vikar eller i hamnområden. Killar och tjejer tävlar på lika villkor.

Inom Rundbaneracing finns ett flertal klasser, från ungdomsklasserna J-15 och GT 15 till muskelklassen Formula 1 och F2. Målsättningen är att alla skall kunna hitta en klass som passar till sin plånbok.